Vitamin Information

Vitaminer är ämnen som kroppen behöver för att växa och utvecklas normalt. Det finns 13 vitaminer din kropp behöver. De är vitamin A, C, D, E, K och B-vitaminer (tiamin, riboflavin, niacin, pantotensyra, biotin, vitamin B-6, vitamin B-12 och folat).
Du kan få alla dina vitaminer vanligtvis från den mat du äter.

Varje vitamin har specifika uppgifter. Om du har låga nivåer av vissa vitaminer, kan du lätt utveckla en brist sjukdom. Till exempel, om du inte får tillräckligt med D-vitamin, kan du utveckla rakitis (mjukt missformat skelett). Vissa vitaminer kan förebygga medicinska problem. Vitamin A Förhindrar nattblindhet.

Det bästa sättet att få tillräckligt med vitaminer är att äta en balanserad kost genom en mängd olika livsmedel. I vissa fall kan du behöva ta en daglig multivitamin för optimal hälsa.

Däremot kan höga doser av vissa vitaminer göra dig sjuk.

Var och en av de vitaminer som anges nedan har en viktig uppgift i kroppen. En vitaminbrist uppstår när du inte få nog av en viss vitamin. Vitaminbrist kan orsaka hälsoproblem.
Att inte äta tillräckligt med frukt, grönsaker, bönor, linser, fullkorn och berikade mejeriprodukter kan öka risken för hälsoproblem, inklusive hjärtsjukdomar, cancer och dålig benhälsa (osteoporos).

Vitamin A hjälper till att bilda och upprätthålla friska tänder, ben, mjuk vävnad, slemhinnor och hud.

Vitamin B6 kallas också pyridoxin. Vitamin B6 hjälper röda blodkroppar och underhålla hjärnans funktion. Detta vitamin spelar en viktig roll även i de proteiner som ingår i många kemiska reaktioner i kroppen. Äta större mängder protein kan minska vitamin B6 i kroppen.

Vitamin B12, liksom de andra B-vitaminer, är viktigt för metabolismen. Det hjälper också at bilda röda blodkroppar och underhålla det centrala nervsystemet.

C-vitamin, askorbinsyra även kallat, är en antioxidant som främjar friska tänder och tandkött. Det hjälper kroppen att ta upp järn och underhålla frisk vävnad. Det främjar också sårläkning.

Vitamin D är också känd som “solskens vitamin” eftersom den är gjord av kroppen efter att ha varit i solen. Tio till 15 minuter av solsken tre gånger i veckan är tillräckligt för att producera kroppens behov av vitamin D. Människor som inte bor i soliga platser kan inte producera tillräckligt med D-vitamin Det är mycket svårt att få tillräckligt med D-vitamin från föda. Vitamin D hjälper kroppen att absorbera kalcium, som du behöver för utveckling och underhåll av normalt friska tänder och ben. Det hjälper också till att bibehålla rätt kalcium och fosfor mängder i blodet

Vitamin E är en antioxidant Även känd som tokoferol. Det spelar en roll i bildandet av röda blodkroppar och hjälper kroppen använda vitamin K.

Vitamin K finns inte med bland de viktiga vitaminer, men utan det skulle blodet inte koagulera. Vissa studier tyder på att det är viktigt även för främjande av benhälsa.

Biotin är nödvändigt för metabolism av proteiner och kolhydrater, och i produktionen av hormoner och kolesterol.

Niacin är ett B-vitamin som hjälper till att upprätthålla frisk hud och nerver. Det är kolesterolsänkande också.

Folat arbetar med vitamin B12 för att hjälpa till att bilda röda blodkroppar. Det är nödvändigt för produktionen av DNA, som styr vävnadstillväxt och cellfunktion. Varje kvinna som är gravid bör se till att få tillräckligt med folat. Låga nivåer av folat är kopplade till fosterskador som ryggmärgsbråck. Många livsmedel är nu berikade med folsyra.

Pantotensyra är viktigt för metabolismen av livsmedel. Den spelar en stor roll i produktionen av hormoner och kolesterol.
Riboflavin (vitamin B2) Fungerar bra med andra B-vitaminer. Det är viktigt för kroppens tillväxt och produktionen av röda blodkroppar.

Tiamin (vitamin B1) Hjälper kroppens celler genom att byta kolhydrater till energi. Massor av kolhydrater är mycket viktigt under graviditet och amning. Det är viktigt för hjärtfunktionen samt ger friska nervceller.

 

Håll koll på din vikt, här kan du räkna ut ditt bmi ?

Search
Search Form
Vitaminer

Tacksam för synpunkter